Druhy přípravy kávy
1. Moka express
Tímto způsobem připravíme kávu pomocí moka konvičky. Ta se skládá ze tří částí: spodní nádobka slouží na vodu, střední sítko na nasypání kávy a vrchní část na výslednou kávu.
Při ohřívání vody ve spodní části dochází k uvolňování páry, čímž se v nádobce zvyšuje tlak a pára se roztahuje. Tím vytlačí vodu přes kávu v sítku a nakonec káva vyteče z trysky ve vrchní části.
Hrubost mletí: středně hrubé
2. Chemex
Káva se připravuje pomocí skleněné konvice.
Úzkou část konvice rozděluje dřevěná část připevněná koženou šňůrkou. Do vrchní části vkládáme filtr s kávou.
Hrubost mletí: hrubé
3. French press
Metoda přípravy kávy ve french pressu patří mezi ty nejjednodušší. Je to konvička s pístem a filtrem, kombinace kovu a skla. Káva se nasype do konvice, zalije horkou vodu o teplotě 92 až 96 stupňů Celsia a poté se promíchá. Káva se louhuje 3 až 4 minuty a poté se logr stlačí pístem pomalu dolů.
Hrubost mletí: velmi hrubé
4. Džezva
Příprava kávy v džezvě patří mezi ty nejstarší a původní způsoby. Tento způsob přípravy používají nejčastěji v Řecku, ve všech arabských zemích, v Indii a na Balkánu. V Česku se ujal název "turecká káva". Káva se nasype do konvičky, postaví se na vařič, kde se nechá vzkypět, když je pěna až u okraje, džezva se na chvíli odstaví z vařiče. Tento postup se opakuje třikrát, celkově trvá 4 až 6 minut.
Hrubost mletí: velmi jemné
5. Napoletana
Napoletana je trojdílná konvice na přípravu espressa. Voda se nalije do spodní části konvice a ohřeje se. Část s filtrem obsahujícím mletou kávu, je umístěna nahoře a na ní je ještě horní část konvice, která tak vytvoří vzduchové těsnění.
Hrubost mletí: hrubé
6. Espresso
Pro spoustu lidí znamená espresso velký šálek plný kávy. Přitom je to jen malý šálek (piccolo) naplněný do poloviny. Expresso připravuje ze 7,2 gramu umleté kávy, má objem 25 až 35 ml, teče 20 až 30 vteřin. Mezi další parametry patří tlak, který má být 9 barů a teplota vody, která má být při přípravě okolo 90 stupňů. Klasické espresso je základem pro všechny ostatní kávy.
Hrubost mletí: jemné
7. Cappuccino
Cappuccino se připravuje z espressa a našlehaného mléka, které se do kávy pomalu nalije. Při lití je možné na povrchu napěněného mléka tvořit obrázky, tzv. latte art.
Hrubost mletí: jemné